Topmaatregelen voor energiebesparing bij uw woning

Vloerisolatie

Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de cv-ketel minder hard hoeft te stoken. Na vloerisolatie gebruikt u op jaarbasis gemiddeld 325 m3 minder gas. Dat scheelt 210 euro per jaar op uw energierekening en 580 kilogram CO2-uitstoot. Mensen die hun vloer laten isoleren, hebben niet alleen warmere voeten, maar merken ook dat het huis minder tocht en gelijkmatiger warm is. En ze hebben geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1900 euro.

Is er een hoge kruipruimte onder uw begane grondvloer, dan is de vloer makkelijk te isoleren. Heb u een lage (of geen) kruipruimte? Dan is vloerisolatie ook mogelijk - maar minder makkelijk. Meer informatie.

Spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 750 euro. Daarmee bespaart u zo’n 210 euro per jaar (prijspeil 2016). In ongeveer 3,5 jaar hebt u de investering dus terugverdiend! Vraag bij het Energieloket na  wat spouwmuurisolatie voor uw huis kost. T 06 1073 1261 of E energieloket@nijkerk.eu

Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. Uw woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis.

Dakisolatie

Via een ongeïsoleerd dak verliest een woning een hoop warmte, waardoor u meer moet stoken. Er zijn verschillende vormen van dakisolatie. Ontdek welke optie voor uw woning het beste is en vraag advies bij het Energieloket van de gemeente: T 06 1073 1261 of E energieloket@nijkerk.eu.

Glas vervangen

Isolatieglas, zoals dubbel glas en HR++ glas, isoleert veel beter dan enkel glas en verbetert je wooncomfort. Bovendien bespaart u ermee op uw energieverbruik. Als u nieuwe ramen en kozijnen neemt, is HR++ de standaard. Ook als u alleen nieuw glas wilt, is HR++ glas het uitgangspunt.   Welke optie voor uw woning het meest geschikt is en hoeveel u daarmee bespaart aan gasverbruik ontdekt u via het Advies op maat van Milieucentraal.

Kozijnen vervangen

Gaat u uw kozijnen vervangen? Neem dan meteen driedubbel HR++ glas. Dat is nauwelijks duurder dan gewoon HR++ glas, maar heeft een betere isolatiewaarde (0,5-0,8 W/m2.K versus 1,0-1,2 W/m2.K). Driedubbel HR++ glas wordt ook wel triple glas, driedubbel glas of HR++ drievoudig glas genoemd. Zorg ook dat uw kozijnen een goede isolatiewaarde hebben (U-waarde van 1,3 W/m2.K of minder).

Zonnepanelen plaatsen

Steeds meer Nederlanders schaffen zonnepanelen aan. Op de website Zonatlas.NL kunt u gratis en onafhankelijk de berekende zonne-energiepotentie van uw dak bekijken. U kunt zien hoeveel zonnepanelen op uw huis geplaatst kunnen worden, wat dit oplevert én hoe snel u uw investering terugverdient. Met de groene stroom van zonnepanelen maakt u de wereld meteen een stuk duurzamer.

Valt er te weinig zonlicht op uw dak voor een rendabele investering in zonne-energie? Denk dan eens aan om samen met anderen te investeren in zonnepanelen op een school, winkelcentrum of sporthal?

Zonneboiler plaatsen

Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Met een zonneboiler bespaart u bijna de helft van uw energieverbruik voor warm water. U kunt in 2016 subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler. Er bestaan twee categorieën zonnecollectoren: de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuiscollector.  Wilt u weten welke zonneboiler het beste bij u past?

CV-ketel vervangen

Bent u toe aan een nieuwe cv-ketel en wilt u een energiezuinige keuze maken? Een goede keuze voor het milieu is een zuinige hr-combiketel met een slimme thermostaat. Een combinatie met zonneboiler of warmtepomp is nog zuiniger en milieuvriendelijker. Meer informatie.

Ventilatiesysteem plaatsen

Naden en kieren dichtmaken met tochtstrips of ander materiaal helpt tegen tocht. Maar let wel goed op de ventilatie. Eén op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Doe de test op de website van Milieucentraal  welk systeem voor u geschikt is of vraag advies op maat bij het Energieloket van de gemeente: T 06 1073 1261 of E energieloket@nijkerk.eu.

Warmtepomp plaatsen

Een warmtepomp is een soort omgekeerde koelkast, die warmte aan de buitenlucht onttrekt en deze vervolgens in het leidingennetwerk van de cv brengt, waardoor de gewone ketel minder hard hoeft te werken. Kijk op www.ErvaringenMetEnergie.nl naar ervaringen van mensen die ook een warmtepomp installeerden.

Leningen en subsidies

Via de energiesubsidiewijzer vindt u de meest actuele informatie over leningen en subsidies van het rijk en de provincie.